راهکارهای مارکتینگ در زمان بحران و رکود اقتصادی

راهکارهای مارکتینگ اتومیشن در زمان بحران و رکود اقتصادی

استفاده از اتوماسیون بازاریابی به عنوان یک ابزار جدید مارکتینگ و راه‌حل‌های آن توسط کسب‌وکارها در سال‌های اخیر به طور فزاینده‌ای افزایش یافته اما با شروع بحران‌های مختلف اقتصادی و رکود، بسیاری ممکن است با این سوال مواجه شوند که آیا اتوماسیون بازاریابی در چنین شرایطی، ارزش سرمایه‌گذاری را دارد یا خیر؟ در این مطلب، قصد داریم بیش‌تر درباره ماهیت اتوماسیون بازاریابی صحبت کنیم؛ این‌که این ابزار جدید چگونه می‌تواند برای مشاغل مفید باشد و راه‌حل‌های آن، چگونه می‌تواند به‌عنوان عامل بقای کسب‌وکارها در دوران رکود عمل کند؟

اتوماسیون بازاریابی چیست؟

اتوماسیون بازاریابی (Marketing Automation) به استفاده از نرم‌افزارها و فناوری‌هایی اشاره دارد که موجب خودکارسازی وظایف مستمر و تکراری حوزه بازاریابی می‌شود؛ وظایفی از جمله ارسال ایمیل و پیامک‌های مختلف تا مدیریت شبکه‌های اجتماعی کسب‌وکارها و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها. به عبارتی، هدف کلی این مفهوم، ساده‌سازی فرایندهای مختلف بازاریابی است که امکان دست یافتن به مشتریان بیش‌تر با تلاش کم‌تر را برای کسب‌وکارها فراهم می‌کند. 

یکی از مزایای کلیدی استفاده از اتوماسیون در شرایط رکود، صرفه‌جویی در هزینه‌های مختلف بازاریابی برای کسب‌وکارها است. زمانی که وظایف تکراری شرکت‌ها خودکار می‌شود، اتکای کسب‌وکار به نیروی انسانی که ممکن است هزینه‌های بیش‌تری داشته باشد، کاهش می‌یابد. در کنار این موضوع، ویژگی‌های تجزیه‌وتحلیل و ردیابی داده‌ها به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا تصمیمات آگاهانه‌تری اتخاذ کنند. 

همان‌طور که پیش‌تر نیز به این موضوع اشاره کردیم، کسب‌وکارها از طریق اتوماسیون بازاریابی می‌توانند با تلاش کم‌تر به مشتریان بیش‌تری دست پیدا کنند. با داشتن روش‌های مدرن و فناوری‌های پیشرفته، هر سازمانی می‌تواند پیام‌های ایمیلی خود را به شکلی خودکار و بدون نیاز به نوشتن دستی پیام برای مشتریان و مخاطبان خود ارسال کند. در کنار این موضوع، کسب‌وکارها می‌توانند با استفاده از اتوماسیون بازاریابی به بخش خاصی از پایگاه داده مشتریان خود دسترسی داشته باشند و پیام مناسب را در زمان مناسب و برای مشتریان مناسب ارسال کنند.

معرفی ابزارهای مارکتینگ اتومیشن

ابزارهای اتومیشن مارکتینگ مختلفی در دنیای امروزی وجود دارند که هر کدام ویژگی‌ها و قابلیت‌های خاصی را به خود اختصاص داده‌اند و مزایا و معایبی را شامل می‌شوند. در ادامه قصد داریم به برخی از محبوب‌ترین ابزارهای اتوماسیون بازاریابی اشاره کنیم:

  • هاب‌اسپات (Hubspot):
  • پلتفرمی همه‌کاره و محبوب که طیف وسیعی از خدمات، از بازاریابی ایمیلی تا مدیریت شبکه‌های اجتماعی و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. 
  • مارکتو (Marketo):
  • یک پلتفرم قدرتمند که برای ارائه‌دهندگان خدمات B2B طراحی شده و ویژگی‌های مدیریت و پرورش سرنخ (Lead) بسیار خوبی را در دسترس کاربران خود قرار می‌دهد. 
  • پاردوت (Pardot):
  • یک راه‌حل برای شرکت‌های B2B و تیم فروش که با استفاده از آن، تولید سرنخ، فعالیت‌های فروش و بازاریابی کسب‌وکارها بهینه و خودکار می‌شود. 
  • میل‌چیمپ (MailChimp):
  • یکی از بهترین پلتفرم‌های اتوماسیون بازاریابی ایمیلی که امکان طراحی ایمیل و تجزیه‌وتحلیل کمپین‌های ایمیلی را در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد.
  • اینگیج بی (Engage Bay):

این نرم‌افزار دارای طیف گسترده‌ای از ویژگی‌ها از جمله بازاریابی‌ایمیلی، مدیریت ‌رسانه‌های‌اجتماعی و چت ‌وب‌سایت می‌باشد. سایر ویژگی‌های قابل‌ ستایش آن عبارتند از ساختن آسان صفحات لندینگ و ایمیل‌ها، تست A/B، بازاریابی پیامکی، بازیابی سبد خرید رها شده و یادآوری‌ها، پاسخ‌دهی خودکار، پاسخ‌های آماده و غیره.

  • زبلاین (Zebline):
  • زبلاین داده‌های مشتریان را از منابع مختلف مانند سایت، اپ و سرور جمع‌آوری و یکپارچه می‌کند تا یک نمای واحد، منسجم و کامل از هر مشتری ایجاد کند. با قابلیت شخصی‌سازی، بخش‌بندی و طراحی سفر مشتری کمک می‌کند تا پیام درست در زمان درست به دست شخص مناسب برسد.

با وجود این‌که اتوماسیون بازاریابی می‌تواند یک راه‌حل خوب در بحران‌های اقتصادی برای کسب‌وکارها به شمار بیاید، باید به این موضوع توجه داشت که هیچ راه‌حلی جادویی نیست؛ به همین سبب برای استفاده مؤثر از روش‌های اتوماسیون بازاریابی و اجرای استراتژی‌ها و کمپین‌های خوب، باید تلاش ویژه‌ای از سوی شرکت‌ها انجام شود.

مارکتینگ اتومیشن از چه طریقی به کسب‌وکارها کمک می‌کند؟

اجرای درست شیوه‌های اتوماسیون بازاریابی به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا در بحران‌های مختلف اقتصادی، بدون نیاز به تلاش مضاعف، به مشتریان بیش‌تری دست پیدا کنند. بدین ترتیب، شرکت‌ها در شرایط حساس اقتصادی جان سالم به در می‌برند و می‌توانند جایگاه بهتری برای خود در آینده بسازند. در ادامه قصد داریم به مواردی اشاره کنیم که در آن، اتوماسیون بازاریابی می‌تواند در بحران‌های مختلف، یاری‌رسان کسب‌وکارها باشد.

  1. صرفه‌جویی در هزینه‌ها: همان‌طور که در ابتدای مقاله نیز به این موضوع اشاره کرده بودیم، اتوماسیون بازاریابی با حذف وظایف تکراری، این امکان را در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد تا در هزینه‌های خود صرفه‌جویی کنند؛ وظایفی از جمله ارسال ایمیل و پیامک، مدیریت حساب‌های یک کسب‌وکار در شبکه‌های اجتماعی و تجزیه‌وتحلیل داده‌ها که پیش‌تر توسط نیروی انسانی با هزینه‌های بیش‌تر انجام می‌شد. 
  2. بازاریابی هدفمند: ویژگی‌های تجزیه‌وتحلیلی که اتوماسیون بازاریابی در اختیار کسب‌وکارها قرار می‌دهد، باعث می‌شود تا تیم‌های بازاریابی بتوانند به سادگی، بخش‌های خاصی از پایگاه مشتریان یک شرکت را مورد هدف قرار دهند. به عنوان مثال، با استفاده از داده‌های رفتاری و تجربیات مشتریان، هر شرکتی می‌تواند کمپین‌های بازاریابی هدفمندی ایجاد کند؛ موضوعی که در شرایط‌ سخت و با توجه به بودجه محدود، می‌تواند برای شرکت‌ها ارزشمند باشد و ارتباطی مؤثر در زمان مناسب را میان مشتریان و کسب‌وکارها ایجاد کند. 
  3. تولید سرنخ: اتوماسیون بازاریابی این امکان را در اختیار سازمان‌ها قرار می‌دهد تا با خودکارسازی اقداماتی همچون کمپین‌های ایمیلی، شبکه‌های اجتماعی و امتیازدهی، سرنخ‌های جدیدی ایجاد کنند. به عبارتی، زمان صرف‌شده روی تولید و راه‌اندازی کمپین‌های ایمیلی به طور کامل حذف می‌شود و دیگر نیازی به ساخت دستی پیام‌ها و ایمیل‌ها و ارسال ایمیل برای مشتریان نیست. در عوض، کسب‌وکار به سادگی می‌تواند تمرکز خود را روی سرنخ‌ها و مشتریانی که بیش‌ترین اهمیت را دارند، بگذارد. 
  4. کارایی: ابزارهای اتوماسیون بازاریابی هوشمندانه کار کردن را امکان‌پذیر می‌کنند؛ موضوعی که در بحران‌های اقتصادی و در مواجه به زمان و منابع محدود، ارزشمند است. داشتن ابزاری که می‌تواند وظایف مختلف را به شکلی خودکار انجام دهد، به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا کارهای بیش‌تری را در زمان کم‌تر انجام دهند. 
  5. افزایش بازگشت سرمایه (ROI): همان‌طور که پیش‌تر نیز عنوان کردیم، ابزارهای اتوماسیون، شکل‌وشمایلی کارآمدتر به فرآیندهای بازاریابی می‌دهند. بدین ترتیب، کمپین‌های مختلف به شکلی هدفمند اجرا می‌شود، کسب‌وکار می‌تواند به مشتریان خاص با نیازهای خاص دست پیدا کند و نرخ تبدیل و فروش بالاتری را داشته باشد. این موضوع در نهایت منجر به افزایش بازگشت سرمایه (Return on Investment یا به اختصار ROI) برای شرکت‌ها می‌شود.
  6. تعامل بهتر با مشتریان: هر سازمانی با استفاده از داده‌هایی مرتبط با رفتار و ترجیحات مشتریان، می‌تواند کمپین‌های جذاب‌تری را راه‌اندازی کند که محتوا و پیشنهاداتی شخصی‌سازی‌شده‌تر را شامل می‌شود. موضوعی که احتمال موفقیت یک کمپین بازاریابی را افزایش می‌دهد. اتوماسیون بازاریابی امکان دریافت داده‌های رفتاری مشتریان و استفاده از آن در کمپین‌های مختلف را برای سازمان‌ها فراهم می‌کند. 
  7. کمپین‌های خودکار: با استفاده از اتوماسیون بازاریابی، هر کسب‌وکار می‌تواند کمپین‌هایی را از پیش برنامه‌ریزی و طراحی کند تا در زمانی مشخص، راه‌اندازی و منتشر شود. این موضوع به کسب‌وکارها اجازه می‌دهد تا زمان بیش‌تری برای خود ذخیره کنند و با منابع محدود به نتایج بهتری دست یابند. 

شایان ذکر است که ابزارهای اتوماسیون بازاریابی، قابلیت‌هایی برای ادغام با نرم‌افزارهای دیگر مثل مدیریت ارتباط با مشتری (Customer Relationship Management یا به اختصار CRM) و نرم‌افزارهای تحلیلی دارند؛ ویژگی‌ای که به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا دید جامع‌تری نسبت به مشتریان و تلاش‌های خود در حوزه بازاریابی داشته باشند. 

در این بین، توجه به این نکته نیز ضروری است که ابزارهای اتوماسیون بازاریابی تا زمانی می‌توانند برای یک کسب‌وکار کارآمد باشند که به عنوان بخشی از یک استراتژی بازاریابی بزرگ‌تر شناخته شوند. تعیین اهداف و انتظارات واقع‌بینانه هنگام استفاده از این ابزارها و داشتن یک رویکرد روشمند برای ردیابی پیشرفت، اندازه‌گیری عملکرد کمپین‌های و تصمیم‌گیری‌های مبتنی بر داده، عواملی است که در نهایت می‌تواند موفقیت را برای یک کسب‌وکار به همراه داشته باشد.

نتیجه‌گیری

اتوماسیون بازاریابی به دلایل بسیاری می‌تواند ابزاری قدرتمند برای کسب‌وکارها در دوران رکود باشد؛ دورانی که در آن، هر سازمان مجبور به کاهش هزینه‌های خود می‌شود تا بتواند روی اقدامات مختلفی به شکلی بیش‌تر یا کم‌تر، تمرکز کند. راه‌حل‌های اتوماسیون بازاریابی به کسب‌وکارها کمک می‌کند تا نه‌تنها به اهداف خود دست یابند، بلکه فرایندهای مختلف بخش بازاریابی خود را ساده‌تر کنند، با تلاش کم‌تری به مشتریانی بیش‌تر دست پیدا کنند و تصمیماتی آگاهانه‌تر در مورد استراتژی‌های بازاریابی‌شان بگیرند. مدیریت بودجه، خودکارسازی وظایف و هدف‌گذاری کمپین‌های مختلف براساس داده‌های کاربران و مشتریان در زمره دلایل دیگری قرار می‌گیرد که اهمیت و کاربرد اتوماسیون بازاریابی را در عصر حاضر نشان می‌دهد. 

مطالب پیشنهادی

قابلیت جدید زبلاین: ارسال پیام به کاربران فعال در یک Automation

آیا تا به حال در یک سفر بازاریابی به دنبال راهی برای ارسال پیام فقط…
نویسنده: Rasool Hajoghli
بروزرسانی: ۱۴۰۳-۰۴-۱۲

پارادایم شیفت: محاسبه لحظه‌ای پرفورمنس در کمپین‌های مارکتینگ

چکیده معیارهای اندازه‌گیری منسوخ شده: معضل مارکترها تاخیر در جمع‌آوری گزارشات عدم وجود تصویر یکپارچه…
نویسنده: تحریریه زبلاین
بروزرسانی: ۱۴۰۲-۱۰-۱۱

نظر شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *